Helmond - Moskou

Onze kans om eindelijk eens af te rekenen met alle vooroordelen over Rusland!

dinsdag, november 28, 2006

PERSVRIJHEID ?


Terwijl de Nederlandse schrijvende pers hun stukjes, blogs, websites, en noem maar op, vol storten met klachten over de persvrijheid in Rusland, zitten in het heilige Nederland twee journalisten vast op verdenking (hoe verzin je het!) van achterhouden van informatie, althans, daar komt het in het kort op neer!
Waar heerst dan persvrijheid?
In de stukken die je leest op hun sites, en blogs, klinkt zoveel negatieve klanken, dat men zich af moet vragen of de heren wel op de juiste plaats zitten.
Laten we eerlijk zijn, en de controle van de Russische regering niet onderschatten.
De Russen zijn dit al jaren geleden gewend geweest, en weten hier mee om te gaan, maar de heren correspondenten uit het westen willen even hun stempel drukken op iets dat zij niet echt begrijpen.
Natuurlijk heren, u heeft volkomen gelijk als u stelt dat de vrijheid van publiceren wat minder is dan in het westen, maar als ik dan zie dat er in dat westen journalisten worden vastgezet omdat de overheid niet krijgt waar zij hun zinnen op hebben gezet, denk ik dat we hier net zo bezig zijn met persvrijheid als in Rusland!
Mijn lijfspreuk komt hier weer goed van pas!
“Veeg eerst uw eigen keuken schoon”.
Het feit, trouwens dat de journalisten Joost de Haas en Bart Mos zijn gegijzeld, staat niet op zich.
Koen Voskuil van ‘Spits’ is een tijd terug ook al eens door justitie gegijzeld, en heeft destijds drie weken vast gezeten!
Laten we maar eerst in eigen parochie preken, voordat we gaan oordelen!

Links: gesprek met John van den Heuvel (telegraaf)
Informatie over de gijzeling van Koen.
Nieuws over de gijzeling van Joost en Bart.

Pakka. helmos@web.nl

4 Comments:

 • At 9:40 p.m., Blogger coen van zwol said…

  mmm Frans. Denk dat Politkovskaja het best aardig had gevonden als men het bij gijzeling had gelaten. (Wat haar overigens meermalen is gebeurd) Met collega Frank Hendrickx ben ik geneigd te zeggen: 'Ik had me voorgenomen positief over Rusland te schrijven. Maar Rusland dacht er anders over.'

   
 • At 7:44 p.m., Anonymous Anoniem said…

  Wat jammer dat je de Russische situatie vergelijkt met de Nederlandse.
  Inhoudelijk heeft het OM misschien wel gelijk de 2 journalisten te gijzelen om hun de bron van hun informatie te achterhalen. Er zit blijkbaar ergens een lek. en lekken zijn er om te dichten. Helaas is het een knullige manier van het OM. Terecht dat de rechter gelast heeft hen vrij te laten.

  Per saldo tast dit de persvrijheid in Nl niet aan. De journalisten kunnen schrijven wat ze willen. Er is in Nl een trias politica, een rechterlijke, wetgevende en uitvoerende macht. Daar zouden ze in Rusland toch wat meer aan moeten werken.

  Montesquieu moet je kennen. Ik ken hem van de inburgeringscursus.

   
 • At 1:19 p.m., Blogger Natasha en Frans said…

  Hé Coen, natuurlijk begrijp ik je wel dat je af en toe wat kritischer over de persvrijheid moet schrijven, maar de laatste tijd is het wel erg kritisch wat jullie naar buiten brengen.
  Dat is geen verwijt, maar een conclusie.
  Wat ik eigenlijk met dit stukje wilt zeggen is dat de Russen wel aardig om weten te gaan met de berichten die in de media naar buiten worden gebracht.
  Je moet natuurlijk niet vergeten dat zij ongeveer 70 jaar in die situatie hebben geleefd.
  Zij weten als geen ander om de berichtgeving naar waarde te schatten!
  Tussen de miljoenen Russen zullen er uiteraard wel wat onverlaten rondlopen die graag gaan schreeuwen om aandacht, maar het merendeel weet prima met deze situatie om te gaan.
  Toch blijf ik jouw stukjes verslinden.
  Succes Coen!
  Groet vanuit Helmond.

   
 • At 3:22 p.m., Blogger Natasha en Frans said…

  Beste Anonymoes.(jammer dat mensen dan niet reageren onder hun eigen naam!)

  Natuurlijk vergelijk ik niet een Nederlandse met een Russische situatie.
  Als je onze blog wat gevolgd had, had je kunnen weten dat deze totaal niet te vergelijken is.
  Wat wij bedoelen met onze blog is dat het westen niet veel snapt van de gedachten van de Russen, en zoals ik al aan Coen probeerde uit te leggen, (hoewel hij niet veel uitleg nodig heeft, tenslotte leeft hij dagelijks tussen de Russen) weten wij dat de mensen in Rusland weten hoe zij met deze situatie moeten omgaan.
  In Nederland blijken wij daar toch niet echt mee om te kunnen gaan, dat is hierbij toch wel gebleken.

  Of het OM het bij het rechte eind heeft, lijkt mij waanzin.
  Zolang er ook voor journalisten geen geheimhouding van bronnen mogelijk is in dit land, denk ik dat er ook geen persvrijheid mogelijk is.
  Persvrijheid beperkt zich namelijk niet alleen tot het schrijven van wat jouw mening is, maar ook met het beschermen van je bronnen!
  Als die bronnen namelijk wegvallen, heb je natuurlijk geen mogelijkheid tot het publiceren van de waarheid!
  En als het OM, door het beschermen van de bronnen niet in de gelegenheid is om de eventuele lekken boven water te krijgen, ligt dit denk ik wat meer aan het OM, dan aan de journalist!

  Op je vraag of ik Montesquieu zou kennen, niet persoonlijk, maar het feit dat je dit onderdeel vanuit het inburgeringsprogramma kent, (ik neem aan die van Nederland) zegt al genoeg over het feit dat Nederland een figuur uit de 18e eeuw gebruikt als voorbeeld.
  Die tijd vergelijken met deze is natuurlijk het vergelijken van appels met peren.
  Ook dit zal het inburgeringsprogramma hebben behandeld!

  Toch groet ik je hartelijk vanuit Helmond!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home