Helmond - Moskou

Onze kans om eindelijk eens af te rekenen met alle vooroordelen over Rusland!

dinsdag, januari 30, 2007

VOETBALRAMP !


Nee mensen, niet schrikken, er is niets gebeurt vandaag.
Dit artikel gaat over een voetbalramp van 1982.
25 jaar geleden, om precies te zijn 20 oktober 1982, werd de wedstrijd Spartak Moskou-Haarlem gespeeld voor een plaats in de volgende ronde van het UEFA-cup toernooi.
Het provincie-cluppie Haarlem, met Edward Metgod onder de lat, moest aantreden tegen het grote Spartak.
Geen makkelijk opgave natuurlijk, en er werd al met een fikse nederlaag rekening gehouden.
Toch liep dit anders, want diep in de tweede helft stond het scorebord nog maar op 1-o in het voordeel van de Sovjetploeg.
Alle 15.000 aanwezige toeschouwers zaten bijééngepakt in twee vakken, en het merendeel van hen had het allemaal wel gezien, en zocht hun weg naar de enige uitgang die open was.
Plots scoorden Spartak 2-0, en de reeds vertrokken toeschouwers, baande zich weer een weg naar de tribunes.
Echter werden zij daar door de ordehandhavers tegengehouden en terug gedrongen.
Door de spiegelglasbevroren treden van de betonnen trappen, gleden er wat personen uit, waarna er een piramide effect plaatsvond.
Uiteindelijke conclusie, 65 doden, hoewel er schattingen worden gedaan van ongeveer 340 doden, waarbij dit dus de grootse ramp uit de voetbal geschiedenis zou zijn.
Dit jaar is het dus precies 25 jaar geleden, en op 20 oktober van dit jaar zal er een benefiet wedstrijd worden verspeeld in het Luzniki stadion, de thuishaven van de voor mij zo geliefde club.
Toch wil ik nog wel iets kwijt, want er bestaat namelijk nog een gerucht, en eigenlijk zou u de historie van Spartak moeten kennen, om te begrijpen wat ik bedoel.

Spartak Moskou is van oudsher een club van het volk, zoiets als het Feyenoord voor Nederland.
De supporters van Spartak zijn nooit echte lieverdjes geweest, en waren destijds al zeer provocerend tegen het zittende communistische regime.
Regelmatig hadden zij het aan de stok met de plaatselijke overheden.
Het vermoeden bestaat dan ook dat de overheid van deze gelegenheid gebruik hebben gemaakt om veel van deze elementen uit de weg te ruimen.
Het blijft uiteraard speculeren, maar opmerkelijk is het natuurlijk wel!

Sportweek is al een tijdje bezig met het publiceren van een aantal artikelen over deze wedstrijd en over de initiatiefnemers, en deze link ik dus met plezier door.
Hier,hier,hier, en hier.

Later meer!

Pakka. helmos@web.nl

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home