Helmond - Moskou

Onze kans om eindelijk eens af te rekenen met alle vooroordelen over Rusland!

dinsdag, februari 14, 2006

TAXI !


Als toerist in Moskou, ben je eigenlijk altijd op het openbaar vervoer aangewezen.
Overdag kun je de bus of metro nemen, en deze rijden tot ongeveer een uur of twaalf, zodat een restaurantje pakken zeker tot de mogelijkheden behoort.

Maar wat nu als je in een buitenwijk van Moskou logeert?
Een gewone taxi nemen is echt geen optie, want die rijden er in Moskou veel te weinig.
Er zijn namelijk veel te weinig taxi's voor zo'n grote stad, en dus zit er maar een ding op, lopen.
Zie je het al gebeuren, lopend van Utrecht naar Amsterdam, dan bedenk je je natuurlijk wel twee maal voordat je even met je vrouw naar de karaoke-bar in de binnenstad gaat.

Er is een heel eenvoudige oplossing voor dit probleem.

In Moskou kent men namelijk de particuliere taxi.

Je probeert een Rus te vinden die voldoende Engels beheerst, en die zijn er voldoende tegenwoordig, en deze leg je uit dat je naar een ander deel van de stad moet.
Je probeert hem, of haar, te laten onderhandelen voor je, en je zult verbaast staan wat er gebeurt.
Zorg hierbij wel dat je niet laat zien dat je een toerist bent, want dan werkt het niet, zorg gewoon dat je niets zegt, en laat de onderhandelaar het werk doen.

Als hij/zij, een prijs afgesproken heeft, stap je in, en normaal gesproken, brengt de chauffeur je op de plaats van bestemming.

Indien jezelf probeert te onderhandelen, dus in het engels, en je treft het dat de chauffeur engels spreekt, betaal je zeker het tien-voudige van wat de Rus betaald.
De auto's die overal mensen op-pikken, zijn namelijk veelal Russen die er in de nacht opuit gaan om wat bij te verdienen.

Meestal betaal je een paar-honderd-roebel en dan zit je thuis.

Een voorbeeld kunnen we je wel geven.

Afgelopen zomer, waren we wezen stappen in de binnenstad van Moskou, en we wisten dat er om drie uur geen openbaar vervoer meer was te nemen, dus hielden we een auto aan, en merkte direkt dat de man zo'n snorder was.
(Niets ten nadele van de snorders in Moskou, want dan moet de Moskousche Taxi maar meer wagens inzetten).
We spraken een prijs af van tweehonderd roebel, van het centrum naar onze wijk Otradnoye (letterlijk vertaald Blijdorp), dat is ongeveer 25 kilometer rijden.

We zaten lekker in een auto op weg naar huis, en net een straat voor onze eindbestemming, werden we aangehouden door de politie.

De verzekering van de man bleek niet in orde te zijn.
Nu is het makkelijk om te zeggen, Ajuu-paraplu, hier heb je je tweehonderd roebel, maar ik vond het toch wel rot voor die gast, en we hebben hem vijfhonderd roebel gegeven, zodat hij zijn boete kon betalen.
We waren tenslotte toch ongeveer vijfentwintig kilometer verder gebracht, en wat betalen we in Holland voor zo'n rit?, juist..................

Pakka.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home