Helmond - Moskou

Onze kans om eindelijk eens af te rekenen met alle vooroordelen over Rusland!

zondag, april 23, 2006

VICTOR KORTSJNOI !


We gaan terug naar juli 1976, het IBM-schaaktoernooi in Amsterdam.
De Russische grootmeester won in dat toernooi en stapte in een klaarstaande auto om twee dagen later te verklaren dat hij zijn land ontvlucht was.
De afgelopen dagen verschenen een aantal artikels over één van de beste schakers die Rusland ooit heeft grootgebracht.
De reden van het plaatsen hiervan, is een onderzoek, dat door een aantal journalisten is gedaan naar een politieagent die Kortsjnoi destijds heeft geholpen met het onderduiken en uit handen van de Russen te houden.
Victor de Verschrikkelijke, zoals Kortsjnoi destijds werd genoemd, was even terug in Nederland om een match tegen Jan Timman te spelen, en vroeg zich af hoe het met ‘Jan Knossen’ was, zoals volgens de Rus de naam was van de politieagent.
Niemand kon hem hierover iets vertellen omdat de naam niet bleek te traceren.
Toch waren er een aantal journalisten van TC/Tubantia, (ik dacht in eerste instantie aan Remco, omdat ook hij verslaggever bij Tubantia is, maar navraag leerde dat dit niet het geval was), die de link met de wethouder van Zwolle, Janco Cnossen, konden leggen, en zo geschiede dus dat de politieman werd gevonden.
Walter Mooij, die in 1968 bevriend was geraakt met Victor, heeft er destijds voor gezorgd dat de hele vlucht uit het toen nog gesloten Rusland, vlekkeloos was verlopen.
Nu de cirkel weer rond is, zullen de mannen elkaar binnenkort wel weer ontmoeten, iets wat Janco Cnossen zeker ook van plan is.
De nu 75-jarige schaker woont tegenwoordig in Zwitserland en speelt nog regelmatig grote toernooien.
Mocht u het hele artikel willen lezen, klikt u hier voor het artikel in TC/Tubantia, en hier voor die in De Stentor.

Pakka. helmos@freemail.nl

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home