Helmond - Moskou

Onze kans om eindelijk eens af te rekenen met alle vooroordelen over Rusland!

donderdag, april 13, 2006

RUSLAND OF MOSKOU ?


Vandaag las ik een artikel over het verschil tussen Rusland en Moskou.
En inderdaad, ze hadden gelijk, er is namelijk een groot verschil tussen het land van de talloze bevolkingsgroepen, en de stad die iedereen uit zijn bol laat gaan!

Moskou is niet Rusland, en Rusland is niet Moskou!
Een waarheid als een koe, want er zijn vele verschillen tussen Rusland en haar hoofdstad, en ook tussen de Russen en de inwoners van de metropool.

De hoofdstad heeft zijn eigen karakter, en is wezenlijk verschillend met die van de rest van Rusland.
Schreef ik al in het artikel over Peking Express, dat de kandidaten vaak hulpvaardigheid werd geboden, en dat dit op het platteland tot zelfs overdrijvend werd ervaren, in de werkelijkheid geeft dit eigenlijk het verschil weer van de echte situatie in Rusland.
In de stad Moskou is het vaak vechten voor het leven, en zorgen dat je in leven blijft, terwijl het in de rest van Rusland vaak gaat om het meer sociale aspect.
Toch hebben beide hun aantrekkelijke kanten.

Als men uitgaat van een toerist die wel eens naar het onbekende Rusland wilt, en aan die persoon vraagt wat hij denkt te verwachten, zullen de meeste de volgende antwoorden geven.

-Koud
-Arm
-Grijs en grauw

Kortom, de mensen in het westen hebben nog de standaard formules in hun hoofd, welke door de media in de tijd van de koudeoorlog door de media zijn verspreid (kunt u nagaan welke werking de media op u heeft!).
De westerling heeft dus op dat front stil gestaan!

Een goed voorbeeld is het voedsel in Rusland.
Als ik u vraagt welke specialiteiten de Russen kennen?, zult u waarschijnlijk geen antwoord kunnen geven, omdat u niet weet wat de Russen eten, of lekker vinden.
Indien ik u vertel dat de Russische keuken helemaal niet zoveel verschilt met die van de Hollandse, zult u antwoorden, ‘Ja,dat zal wel’, maar het is toch werkelijk zo.

De vergelijking is te trekken uit de tijd dat de Hollander nog niet zoveel in aanraking was gekomen met de buitenlandse culturen.
Vroeger aten we een stampot kroten, met een bal gehakt.
Wel de Rus kent dit zeker ook, want bieten is een vaak gebruikt product in Rusland.
Alle ingrediënten die in een stampot-kroten zitten, herkennen de Russen uit hun maaltijd.

Dit is maar een simpel voorbeeld, maar hier zijn er vele van te geven, als je de ogen maar wilt openen!

Rusland, maar ook Moskou heeft voor iedereen iets speciaals, het is niet grijs en grauw, omdat de gebouwen juist vaak bont gekleurd zijn.
In de zomer is het zeker niet koud, omdat het een landklimaat kent (in de zomer zijn temperaturen van 30-35 graden geen uitzondering!).
En arm is het zeker niet meer, want uit dit artikel is op te maken dat juist in deze tijd de Russen uit shoppen gaan!

Toeristen, zorg dat je niet met een vooroordeel naar Rusland gaat, en laat je even goed inlichten door personen die er al vaker geweest zijn, zodat je weet wat je kan verwachten!

Pakka. helmos@freemail.nl

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home