Helmond - Moskou

Onze kans om eindelijk eens af te rekenen met alle vooroordelen over Rusland!

donderdag, mei 25, 2006

RUSSISCHE ECONOMISCHE GROEI !


Zoals ik al zo vaak geschreven heb, kijkt het westen met argusogen naar Rusland.
Echter heeft dit land een groot voordeel ten opzichte van West Europa en Amerika, namelijk de sterke economische groei die zich op dit ogenblik manifesteert!
Samen met China, is Rusland het sterkst groeiende land ter wereld, en dus zou er, indien het westen slim zou zijn, met wat meer respect richting Moskou gekeken kunnen worden.
Natuurlijk zijn er zaken die niet kloppen, maar bij deze opmerking zou ik direct de vraag willen stellen of dit niet het geval zal zijn bij de diverse westerse landen.

Ik kwam op dit artikel door een mailtje dat ik kreeg van JPM Ruter, die mij attendeerde op de weblog ‘Eurosiberia’.
Dit is een weblog die zich bezighoud met diverse economische zaken tussen het westen enerzijds, en Rusland, Azië anderzijds.
Heel interessant als je in deze zaken bent geïnteresseerd.

In het artikel dat ik zeker met aandacht heb gelezen, kwam ik eigenlijk wat (wat mij betreft) tegenstrijdigheden tegen.
Het artikel waar ik op doel is het volgende; ‘Hoort Rusland bij Europa?’ door Marc Jansen in internationale spectator.

Misschien zou het wijs zijn even wat aspecten te verifiëren om een wat duidelijker beeld te kunnen krijgen in de zienswijze van Rusland, en met name haar politiek.

Dat Moskou (in naam van Rusland) zich niet geroepen voelt om zich aan te sluiten bij de Europese Unie is eigenlijk wel een logisch feit.
Neem bijvoorbeeld de gas- en oliewinning.
Als Moskou in zou stemmen met een bredere samenwerking met de EU, zou dit betekenen dat Rusland aan regels gebonden zou zijn wat betreft leveringen en condities die door het westen zijn samen gesteld!

Nederland leverde jaren gas aan andere landen voor een hoofdprijs, en onder druk van de EU, heeft zij die prijs de laatste jaren moeten verlagen.
Nu raakt de voorraad in Nederland op, en zal er geen land uit de EU opstaan om te zeggen, ‘we hebben jarenlang geprofiteerd van dat gas, en zullen Nederland tegemoet komen!’.

Nu is Nederland misschien geen juist voorbeeld, omdat dat land altijd vooraan wilt staan met het aanbieden van diensten, en dus altijd achter landen als Duitsland en Frankrijk aan zal lopen, maar een voorbeeld is wel geleverd!

Rusland is de laatste tijd door het westen op de vingers getikt om het vragen van een hogere prijs voor hun grondstoffen, terwijl de klagende landen al jaren een vooroorlogse prijs betalen.

Met name Oekraïne en Georgië wensten nogal eens wat water op het vuur te gooien, terwijl zij jaren geprofiteerd hebben van een heel goedkope gasvoorziening.
Rusland heeft gezegd dat dit nu eens verleden tijd moest zijn, en als men eerlijk is (hoewel ik van deze uitspraak weinig verwacht, omdat die landen door de boze wolf aangespoord zullen worden te protesteren tegen die maatregel), betaald men die prijs.

Ook Moskou snapt dat die landen minder te besteden hebben dan vroeger, maar moet Rusland hier dan onder lijden?
Natuurlijk niet, zij hebben deze landen niet gedwongen om toe te treden tot de EU.

Over het feit dat de Rus tegenwoordig wat meer te besteden heeft, heb ik al eerder bericht.
Bedrijven als Mars, Unilever (hun inkomsten zijn ook dit jaar weer gestegen!), Heineken, Nestle, Ikea…………..moet ik nog verder gaan, zijn in Rusland hun tweede jeugd begonnen.
Die bedrijven begrijpen wat er gaande is in Rusland (en niet alleen in Moskou).
Zij hebben in de gaten dat er in Rusland geld valt te verdienen.
Misschien ontgaat dit Europa, maar in Rusland zijn de mensen met wat minder tevreden dan in het verwende westen.
Deze mensen nemen genoegen met het leven!
Wellicht gaat dit veranderen als Rusland eventueel bij de EU aangesloten zullen worden, want dan gaan de prijzen in de supermarkt omhoog, en zullen de inwoners nog vaak terug denken aan de situatie van voorheen, zoals wij vaak doen over de tijd van de GULDEN!

Pakka. helmos@freemail.nl